Składniki:
- 30 dkg ryżu
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 dkg masła
- mały koncentrat pomidorowy
- ½ litra wody
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu. Warzywa umyć, pokroić w kosteczkę, połączyć z cebulą i boczkiem. Podsmażyć na patelni. Przy końcu smażenia dodać pomidory i smażyć jeszcze przez chwilę. Wymieszać z ryżem, roztartym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na żaroodporny półmisek i silnie podgrzać. Dobrze smakuje z sosem, pomidorowym, pieczarkowym, koperkowym i sezonową surówką.