Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z warzywami i wędliną Iwony

Składniki:

  • 40 dkg ryżu
  • 25 dkg szynki drobiowej
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 -3 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę .Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej  podsmażyć cebulę z papryką, wsypać ryż. Smażyć przez minutę.
     Do rondla wlać litr bulionu warzywnego ,gotować ok. 15-20 minut. Szynkę i boczek pokroić w paseczki, razem z groszkiem dodać do ryżu. Wymieszać przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Można zaostrzyć dodając łyżeczkę zielonego pieprzu. Na koniec dodać zielonej pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *