Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: udka z kurczaka

Udka kurczaka w złotym cieście

Składniki: 5 udek z kurczaka 1 drobno posiekana cebulka 2 jajka 1 szklanka tartego żółtego sera ½ szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ulubione zioła olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje mięsa, odłożyć. Ser, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko i cebulkę…

Udka kurczaka w sosie śmietanowym z rodzynkami

Składniki: 5 udek z kurczaka ½ szklanki bulionu mięsnego 1 łyżka mąki pszennej 5 dkg masła 1 łyżka koniaku 2/3 szklanki śmietany kremowej 5 dkg rodzynek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim przyprawione wcześniej udka, przełożyć do rondla, podlać bulionem,…

Pieczone udka z granatami i brzoskwiniami

Składniki: 4 udka kurze 4 łyżki oleju 4 granaty 150 ml czerwonego wytrawnego wina 8 połówek brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Udka oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200…

Udka kurczaka na sposób węgierski

Składniki: 4 udka z kurczaka 1 drobno posiekana cebula 1 szklanka gęstej śmietany kremowej ½ szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku smalec sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka przekroić ostrym nożem w stawie na 2 części, wytrybować kości. W rondlu rozgrzać…