Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 szklanka gęstej śmietany kremowej
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- smalec
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka przekroić ostrym nożem w stawie na 2 części, wytrybować kości. W rondlu rozgrzać smalec (masło, olej), obrumienić na nim porcje mięsa. Obrumienione mięso odłożyć na talerz. Do rondla dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, liść laurowy, smażyć mieszając 30 sekund. Dodać kurczaka, bulion, przyprawy, dusić 20 minut. Podczas duszenia uważać, aby mięso nie przywarło, odparowanego sosu nie uzupełnić, niech zredukuje swoją objętość do połowy. Do miękkiego mięsa i sosu doda śmietanę, dusić razem jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Przepis nadesłano na konkurs „Kuchnie świata” przez Iwona Podgórna