Składniki:
- 2 duże udka kurczaka
Marynata:
- 2 łyżeczki sosu chili
- 3 łyżeczki ulubionych suszonych przypraw
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soku z cytryny – opcjonalnie
- szczypta otartej z cytryny skórki
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka przekroić w stawie kolanowym. Używając ostrego noża usunąć z porcji mięsa kości. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, polać nimi porcje mięsa i na około 1 godzinę odstawić do lodówki. Tak przygotowane mięso piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 20 – 30 minut często obracając (co 2 minuty) i smarując za pomocą pędzelka marynatą. Podawać z ulubionymi dodatkami.