Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone udka z granatami i brzoskwiniami

Składniki:

  • 4 udka kurze
  • 4 łyżki oleju
  • 4 granaty
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 8 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Udka oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piec z obu stron aż kurczak osiągnie rumiany kolor.
    W między czasie z granatów wycisnąć sok, który wymieszać z winem i wlać go na zarumienione kurczaki.
    Wstawić ponownie do piekarnika ale już pod przykryciem i dusić około 15-20 minut.
    W trakcie polewając sosem z pieczenia.
    Pod koniec pieczenia połówki brzoskwiń ułożyć wokół udek.
    Całość posypać jeszcze skórką cytrynową i piec ostanie 5-10 minut.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *