Składniki:
- 4 udka kurze
- 4 łyżki oleju
- 4 granaty
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 8 połówek brzoskwiń z puszki
- 2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Udka oprószyć solą oraz pieprzem po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec z obu stron aż kurczak osiągnie rumiany kolor.
W między czasie z granatów wycisnąć sok, który wymieszać z winem i wlać go na zarumienione kurczaki.
Wstawić ponownie do piekarnika ale już pod przykryciem i dusić około 15-20 minut.
W trakcie polewając sosem z pieczenia.
Pod koniec pieczenia połówki brzoskwiń ułożyć wokół udek.
Całość posypać jeszcze skórką cytrynową i piec ostanie 5-10 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.