Składniki:
- 50 dag czerwonych buraków
- 1 winne jabłko
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 ¼ l bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- 25 dag Smetany 18%
Sposób wykonania:
- Buraki, jabłko i gruszki obrać po czym zetrzeć na tarce.
Zalać je gorącym bulionem i dodać imbir.
Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem i trzymać na małym ogniu około 2 godzin.
Po tym czasie zdjąć zupę z ognia aby ostygła wówczas przetrzeć ją przez sito.
Ponownie podgrzać po czym dodać mąkę wymieszaną z winem.
Gotować jeszcze do momentu, aż zupa zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą a przed podaniem dodać jeszcze śmietanę.