Składniki: 70 dkg karczku wieprzowego 6 kolorowych papryk 4 pomidory 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżki oleju sól, pieprz posiekana natka pietruszki i zielona cebulka Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mięso. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić pokroić…
Tag: święta
Pstrąg
Pieczony pstrąg z boczkiem
by Maria Frank • • 0 Comments
Składniki: 50 – 70 dkg sprawionych pstrągów 2 posiekane ząbki czosnku 15 dkg boczku w plastrach 3 łyżki oleju 4 pomidory 20 dkg pieczarek 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej sól, pieprz ulubione zioła Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone tuszki ryby pokroić na dzwonka o szerokości około 3 cm. Pieprz, sól i czosnek dokładnie wymieszać i…
Kurczak
Pieczony kurczak z warzywami
by Daria Brzezina • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg mięsa kurczaka bez kości 2 łyżki oleju 5 ziemniaków 2 cebule 2 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso podzielić na kawałki o wadze około 3 – 5 dkg. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim kawałki mięsa. Do obrumienianego mięsa…
Wołowina
Świąteczna pieczeń wołowa
by Ewa Czapnik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny bez kości ½ kostki masła 2 cebule 5 dkg chleba razowego 1 żółtko jaja 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz mąka pszenna Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso skropić sokiem z cytryny, odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło (1/2 ilości),…
Karp
Karp faszerowany pieczony
by Ewelina Michalewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg karpia 30 dkg pieczarek 3 dkg masła 3 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia 10 dkg bułki tartej 1/8 litra śmietany Sposób przyrządzenia: Karpia wypatroszyć, z głowy wyjąć oczy. Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i natrzeć solą. Pieczarki oczyścić, opłukać, obrać ze skórki. Trzony i kapelusze pieczarek pokroić…