Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Pierś z indyka z cytrynką

Składniki: 4 filety z indyka 2 cytryny 2 limonki 1 por/ biała część 10 cebulek szalotek ½ szklanki płynnego miodu 10 suszonych pomidorów 10 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli pieprz ziele angielskie/zmielone/ 3 łyżki smalcu Sposób przyrządzenia: Cytryny i limonki sparzyć i zetrzeć skórkę. Z limonek wycisnąć sok i połączyć z płynnym…

Indyk w piwie

Składniki: 1 pierś z indyka opakowanie zupy cebulowej 1 szklanka jasnego piwa 3 -4 łyżki masła 3 łyżki majonezu pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pierś z indyka natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu, obtoczyć w zupie cebulowej. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego uprzednio masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni i piec…

Wigilijna zupa rybna

Składniki: 30 dkg filetów z karpia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 białko jajka 3 szklanki bulionu rybnego odrobina tartego imbiru pokrojona grubo natka pietruszki sól, biały pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Umytą rybę podzielić na porcje, przyprawić, oprószyć mąką ziemniaczaną, zanurzyć w lekko zmiksowanym białku. Do bulionu rybnego dodać imbir i przyprawy, doprowadzić do…

Cielęcina duszona z ananasem

Składniki: 50 dkg udźca cielęcego 30 dkg konserwowanego ananasa ½ szklanki soku z jabłek 2 łyżki sosu sojowego 1 marchewka 1 papryka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, paprykę oczyścić. Marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w pierścienie. Ananasy drobno pokroić, połączyć z sokiem jabłkowym i sosem sojowym. Na odrobinie oleju podsmażyć…