Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- ½ kg piersi z kurczaka
- 25 dkg szynki gotowanej
- ½ szklanki śmietany 36%
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 ml śliwowicy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Oczyścić mięso z błonek, ostrzem noża na całej długości schabu robimy dziurę i napełniamy namoczonymi uprzednio w śliwowicy śliwki. Mięso z kurczaka mielimy przez maszynkę dodajemy śmietanę, jajka, i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podpiekamy w piekarniku orzechy włoskie i laskowe na lekki brąz. Siekamy razem ze skórką pomarańczowa i dodajemy do musu , wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na folii aluminiowej wysmarowanej tłuszczem układamy na zakładkę plastry szynki i rozsmarowujemy przygotowany mięsny mus. Na nim rozkładamy nadziany śliwkami schab. Zawijamy ściśle za pomocą folii i formujemy roladę. Zapinamy wykałaczkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy na półmisek i kroimy w szerokie plastry. Dekorujemy listkami sałaty.