Składniki:
- ½ kg filetów śledziowych w oleju
- 4 średnie zielone ogórki węże
- 4 czerwone cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 2 pęczki czerwonych rzodkiewek
- pęczek zielonego koperku
- 4 ostre papryczki
- 5 łyżek oleju
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Śledzie osączyć z nadmiaru oleju, drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę, posypać cukrem , przełożyć na sito, osączyć .Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Ogórki zielone rozciąć wzdłuż na ćwiartki i w plasterki. Z papryki ,usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Olej wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wymieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki.