Składniki:
- 1 kg świeżego łososia
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 5 listków laurowych
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki mąki
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Seler, cebulę i marchewkę poobierać i pokroić w paseczki. Warzywa zalać 3 szklankami wrzącej wody. Dodać listki laurowe ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zagotować. Pod koniec gotowania wlać ocet i jeszcze gotować 2-3 minuty. Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć, solą i pieprzem do smaku. Kawałki ryby obtoczyć w mące i piec na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone ryby ułożyć w szklanym słoju, zalać gorącą marynatą i zakręcić. Ostudzić. Włożyć do lodówki. Rybę można przygotować wcześniej nawet na miesiąc przed wigilią. Dobrze smakuje jako danie postne z ziemniakami w mundurkach.