Składniki:
- 4 filety z indyka
- 2 cytryny
- 2 limonki
- 1 por/ biała część
- 10 cebulek szalotek
- ½ szklanki płynnego miodu
- 10 suszonych pomidorów
- 10 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- ziele angielskie/zmielone/
- 3 łyżki smalcu
Sposób przyrządzenia:
Cytryny i limonki sparzyć i zetrzeć skórkę. Z limonek wycisnąć sok i połączyć z płynnym miodem. Posiekać pora i pomidory, wymieszać ze skórką z cytryny, solą i cukrem. Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, posolić, oprószyć pieprzem i zmielonym zielem angielskim, obsmażyć na tłuszczu. Dodać pokrojone na połówki cebulki i ząbki czosnku. Smażyć jeszcze kilka minut. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym uprzednio tłuszczem ułożyć pory i pomidory, a na wierzchu mięso. Polać płynnym miodem z sokiem z limonek, obłożyć plasterkami z cytryny. Zapiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut