Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z indyka z cytrynką

Składniki:

  • 4 filety z indyka
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 1 por/ biała część
  • 10 cebulek szalotek
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 10 suszonych pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • ziele angielskie/zmielone/
  • 3 łyżki smalcu

    Sposób przyrządzenia:
    Cytryny i limonki sparzyć i zetrzeć skórkę. Z limonek wycisnąć sok i połączyć z płynnym miodem. Posiekać pora i pomidory, wymieszać ze skórką z cytryny, solą i cukrem. Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, posolić, oprószyć pieprzem i zmielonym zielem angielskim, obsmażyć na tłuszczu. Dodać pokrojone na połówki cebulki i  ząbki czosnku. Smażyć jeszcze kilka minut. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym uprzednio tłuszczem ułożyć pory i pomidory, a na wierzchu mięso. Polać płynnym miodem z sokiem  z limonek, obłożyć plasterkami z cytryny. Zapiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *