Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony pstrąg z boczkiem

Składniki:

  • 50 – 70 dkg sprawionych pstrągów
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 15 dkg boczku w plastrach
  • 3 łyżki oleju
  • 4 pomidory
  • 20 dkg pieczarek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone tuszki ryby pokroić na dzwonka o szerokości około 3 cm. Pieprz, sól i czosnek dokładnie wymieszać i natrzeć tą mieszanką porcje ryby. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć kawałki ryby, przykryć plastrami boczku, zrosić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej, dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory, oczyszczone i pokrojone pieczarki, smażyć kilka minut mieszając, dodać śmietanę, zioła, przyprawy, dusić 5 minut. Upieczone porcje ryby i boczek ułożyć na półmisku, polać sosem i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *