Składniki:
- 1 ½ kg karpia
- 30 dkg pieczarek
- 3 dkg masła
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 10 dkg bułki tartej
- 1/8 litra śmietany
Sposób przyrządzenia:
Karpia wypatroszyć, z głowy wyjąć oczy. Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i natrzeć solą. Pieczarki oczyścić, opłukać, obrać ze skórki. Trzony i kapelusze pieczarek pokroić w paseczki, dodać olej, 1-2 łyżki wody ,soli, pieprzu i udusić na małym ogniu. Masło utrzeć z trzema żółtkami, wymieszać z pieczarkami, bułką tartą i ubitą z białek pianą, osolić, dodać pieprzu. Nadzieniem napełnić jamę brzuszną karpia i zaszyć. W żaroodpornym naczyniu uprzednio nasmarowanym tłuszczem ułożyć rybę, polać z wierzchu stopionym tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i zapiec około 45 minut. W czasie pieczenia podlewać wytworzonym sosem, wyparowany sos raz po raz uzupełniać wodą. Upieczoną rybę podlać lekko osoloną śmietaną , piec jeszcze około 5-10 minut, wyjąć. Podawać na tym samym półmisku gorącą.