Składniki:
- 1 karp około 2 kg
- 1 paczuszka rodzynek/ sułtanki/
- 1/8 litra jasnego piwa
- 1 duża cebula
- 7dkg masła
- 6 szt goździków
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Karpia wypatroszyć, umyć, odciąć głowę, opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w dzwonki o szerokości około 2-3 cm, oprószyć pieprzem, solą, posypać potłuczonymi Gożdzikami, skropić sokiem cytryny. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę na złocisty kolor. Wlać piwo, włożyć rybę i razem dusić, około 30 minut. Gdy ryba jest gotowa wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową. Sosem oblać rybę na półmisku.