Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczna pieczeń wołowa

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • ½ kostki masła
  • 2 cebule
  • 5 dkg chleba razowego
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte i osuszone mięso skropić sokiem z cytryny, odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło (1/2 ilości), obrumienić na nim mięso, podlać wodą, dusić 45 minut pod przykrycie, w miarę potrzeb uzupełniać wodę.  Na pozostałym maśle zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać utarty na tarce chleb, przyprawy, chwilę smażyć mieszając, schłodzić. Do farszu dodać żółtko, dokładnie wymieszać. Mięso wyjąć z rondla, głęboko ponacinać, nacięcia wypełnić przygotowanym farszem, na 15 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podawać z warzywami z wody polane sosem z pieczenia.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *