Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Karp po żydowsku jako potrawa Wigilijna

Składniki: 1 karp około 2 kg 1 paczuszka rodzynek/ sułtanki/ 1/8 litra jasnego piwa 1 duża cebula 7dkg masła 6 szt goździków 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Karpia wypatroszyć, umyć, odciąć głowę, opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w dzwonki o szerokości około 2-3…

Panga lub tilapia w estragonie

Składniki: 1 kg pangi lub tilapii 4 łyżki masła 2 pęczki świeżego estragonu 2 cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, skropić sokiem z połowy cytryny, kilka plasterków pozostawić do dekoracji. Masło utrzeć z solą i pieprzem, posmarować ryby na wierzchu i w środku. Estragon opłukać, połowę włożyć do…

Filety śledziowe z oscypkiem

Składniki: ½ kg filetów śledziowych w oleju 5 ząbków czosnku szklanka zielonego groszku konserwowego 1 czerwona papryka pęczek szczypiorku 1 duży oscypek 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy 4-5 łyżek ostrej musztardy Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe osączyć z nadmiaru oleju. Pokroić na porcyjki. Oscypek pokroić w plasterki. Groszek osączyć. Paprykę  umyć…