Składniki:
- ½ kg filetów śledziowych w oleju
- 5 ząbków czosnku
- szklanka zielonego groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- pęczek szczypiorku
- 1 duży oscypek
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oliwy
- 4-5 łyżek ostrej musztardy
Sposób przyrządzenia:
Filety śledziowe osączyć z nadmiaru oleju. Pokroić na porcyjki. Oscypek pokroić w plasterki. Groszek osączyć. Paprykę umyć osączyć , usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Czosnek poobierać pokroić w cieniutkie talarki. Do miseczki wlać oliwę, dodać sól, cukier, pieprz, musztardę i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, połączyć z warzywami. Na długim półmisku ułożyć śledzie na przemian z plastrami oscypka. Obok śledzi ułożyć warzywa i polać sosem.