Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 20 dkg wędzonego łososia w plasterkach
- 2 cytryny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki szpinaku
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Szpinak opłukać i na sicie przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą. Na folii aluminiowej ułożyć płaty wędzonego łososia tak, aby zachodziły na siebie. Płaty pokrywamy przygotowanym szpinakiem i na szpinak kładziemy śledzie.Za pomocą foli zwijamy ciasno roladę i wkładamy do lodówki na około godzinę. W garnuszku zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na półmisek wykładamy odwiniętą z folii roladę, dzielimy na porcje, dekorujemy plasterkami cytryny. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Podajemy z sosem.