Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki z filetów śledziowych

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 20 dkg wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 cytryny
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki szpinaku
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Szpinak opłukać i na sicie przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą. Na folii aluminiowej ułożyć płaty wędzonego łososia tak, aby zachodziły na siebie. Płaty pokrywamy przygotowanym szpinakiem i na szpinak kładziemy śledzie.Za pomocą foli zwijamy ciasno roladę i wkładamy do lodówki na około godzinę. W garnuszku zagotowujemy wino z sokiem z cytryny i  zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na półmisek wykładamy odwiniętą z folii roladę, dzielimy na porcje, dekorujemy plasterkami cytryny. Posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Podajemy z sosem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *