Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych
- 5 małych cebulek
- 3 czerwone jabłka
- ½ kg zielonej fasolki szparagowej/mrożonka/
- 8 łyżek oleju
- 5 łyżek octu winnego
- łyżeczka przyprawy typu wegetta
- sól, biały mielony pieprz
- cukier do smaku
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Z octu ,przyprawy, soli, pieprzu i cukru przygotować sos. Mieszając dodawać olej. Do szklanej misy wlać przygotowany sos,. Filety podzielić na porcje i włożyć do sosu, delikatnie przemieszać, odstawić. W garnku zagotować wodę wrzucić fasolkę szparagową, posolić do smaku i gotować około 8 -10 minut, odcedzić. Jabłka umyć, rozciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne, pokroić w pionowe plastry. Cebulkę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka, fasolkę i cebulkę, wymieszać, włożyć do śledzi i oprószyć grubo zmieloną gałką muszkatołową. Dobrze smakuje z białym pieczywem i białym wytrawnym winem.