Składniki:
- 4 płaty pangi
- 1 torebka żelatyny
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 100 ml białego wina
- 100 ml octu winnego
- cytryna
- ½ czerwonej papryki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewamy około 300 ml wody, dodajemy ocet , wino, listki laurowe, oczyszczoną marchewkę i seler. Do smaku dodajemy sól, pieprz i gotujemy 25 minut. Filety z pangi umyć, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje. Do gotującego się wywaru dodajemy porcje ryby i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, studzimy. Wywar przecedzić i w ciepłym rozpuścić żelatynę, doprawić sokiem z cytryny. Ugotowane warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować małe miseczki i na dno każdej miseczki wlać po 2 łyżki wywaru, dodać pokrojone warzywa , włożyć do lodówki na moment, aż stężeje. Wykładamy miseczki, układamy porcje ryby, układamy marchewkę , pokrojoną w paseczki paprykę i szczypiorek i powtórnie zalewamy wywarem. Wstawiamy do lodówki. Do galaretki podajemy ocet winny lub sok z cytryny.