Składniki:
- 1 karp około 2 kg
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- ½ szklanki rodzynek
- 1 cytryna
- 2 łyżki żelatyny
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz, kilka ziaren czerwonego i czarnego pieprzu
- natka pietruszki i warzywa do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny i rodzynek ugotować wywar, przyprawić solą pieprzem do smaku. Karpia oczyścić, pokroić w kawałki, i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną wodą , odstawić by spęczniała. Ugotowaną rybę wyjąć , ostudzić. Wywar przecedzić, rozpuścić żelatynę. Odrobinę galarety wylać na półmisek i wystudzić. Na galarecie rozłożyć rybę, warzywa wymieszane z rodzynkami i ponownie zalać galaretą. Ostudzić. Przybrać, posypać czerwonym pieprzem. Półmisek włożyć do lodówki.