Składniki:
- 4 filety rybne
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorków bez skórki
- 5 cm świeżego o imbiru
- 1 cytryna
- 2 papryczki chili
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki ginu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Składniki: 1 kg karpia 20 dag włoszczyzny (bez kapusty) 1szkl. wody 1 szkl. jasnego piwa 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka rodzynek 1 łyżka migdałów 3 łyżki startego piernika stary imbir 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sok z ½ cytryny sól cukier Sposób wykonania: Warzywa obrać i ugotować z nich wywar.…
Składniki: 4-5 śledzi solonych Farsz: czerstwa bułka 1 szkl. mleka 2 plasterki wędzonego boczku 2 suszone grzyby 2 łyżki oleju jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie po czym usunąć kręgosłup razem z ośćmi. Następnie bułkę namoczyć w mleku po czym dodać do niej ugotowane grzyby, pokrojony boczek i…
Składniki: ½ kg świeżych śledzi 25 dag gotowanej mielonej wołowiny 25 dag ziemniaków 10 dag cebuli 5 dag margaryny sól pieprz olej Sos: 5 dag mąki 5 dag masła 5 ag rodzynek 3 dag cukru 1 szkl. bulionu ½ łyżeczki octu winnego Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować a śledzie odfiletować i usunąć z nich ości. Następnie…
Składniki: 2 wypatroszone makrele 2 wypatroszone pstrągi kilka gałązek estragonu kilka gałązek natki pietruszki 4 listki laurowe 8 łyżek oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 2 cytryny Sposób wykonania: Ryby oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem po czym wstawić do lodówki na ok. 10 min. W między czasie sparzoną cytrynę pokroić na cząstki,…