Składniki:
- ½ kg świeżych śledzi
- 25 dag gotowanej mielonej wołowiny
- 25 dag ziemniaków
- 10 dag cebuli
- 5 dag margaryny
- sól
- pieprz
- olej
Sos:
- 5 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 ag rodzynek
- 3 dag cukru
- 1 szkl. bulionu
- ½ łyżeczki octu winnego
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotować a śledzie odfiletować i usunąć z nich ości.
Następnie przepuścić śledzie i ziemniaki przez maszynkę, wówczas dodać posiekaną cebulkę zeszkloną na rozgrzanym tłuszczu oraz mieloną wołowinę.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić o smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe krokiety, które usmażyć na głębokim tłuszczu.
W między czasie na rozgrzanym maśle, przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić zimnym bulionem, wówczas dodać wcześniej namoczone rodzynki, trzymać na ogniu cały czas mieszając ok. 10 min.
Doprawić do smaku octem oraz cukrem.
Podawać sos osobno w sosjerce do krokietów.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa