Składniki:
- 4-5 śledzi solonych
Farsz:
- czerstwa bułka
- 1 szkl. mleka
- 2 plasterki wędzonego boczku
- 2 suszone grzyby
- 2 łyżki oleju
- jajko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Śledzie namoczyć w wodzie po czym usunąć kręgosłup razem z ośćmi.
Następnie bułkę namoczyć w mleku po czym dodać do niej ugotowane grzyby, pokrojony boczek i grzyby, jajko oraz posiekany koperek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem napełnić śledzie, spiąć wykałaczkami i skropić olejem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa