Składniki:
- 1 kg karpia
- 20 dag włoszczyzny (bez kapusty)
- 1szkl. wody
- 1 szkl. jasnego piwa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka migdałów
- 3 łyżki startego piernika
- stary imbir
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sok z ½ cytryny
- sól
- cukier
Sposób wykonania:
- Warzywa obrać i ugotować z nich wywar.
W między czasie karpia pokroić w dzwonka, które zalać wywarem oraz piwem po czym dodać przyprawy i na małym ogniu ugotować do miękkości, wówczas rybę wyjąć a wywar przecedzić.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić wywarem z pod ryby, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać obrane migdały, rodzynki oraz rybę.
Doprawić do smaku i posypać piernikiem, trzymać na małym ogniu ok. 30 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zosię