Składniki:
- 70 dag filetów z ryb
- 20 dag pierścieni z kalmarów
- 12 dużych krewetek
- 12 1-5 muli
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 kromki chleba
- ½ szkl. białego wytrawnego Iwna
- 5-6 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety rybne obsmażyć na rozgrzanej oliwie po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego a na patelnie wrzucić kalmary oraz krewetki i smażyć ok. 2-3 min, przełożyć do ryby.
Następnie na tą samą patelnie wlać wino, doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 5 min, wówczas przelać do owoców morza.
Posiekana cebulę zeszklić na oliwie, po czym dodać obrane pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szkl. wody, doprawić do smku solą ora pieprzem i gotować do momentu, aż pomidory się rozgotują.
Powstałym sosem zalać ryby i owoce morza po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 15 min.
Pod koniec pieczenia posypać potrawę zmiksowanym chlebem bez skórki razem z czosnkiem, migdałami i łyżką oliwy i jeszcze raz zapiec.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zbyszka