Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zdobycze morza pod pomidorami

Składniki:

  • 70 dag filetów z ryb
  • 20 dag pierścieni z kalmarów
  • 12 dużych krewetek
  • 12 1-5 muli
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 kromki chleba
  • ½ szkl. białego wytrawnego Iwna
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety rybne obsmażyć na rozgrzanej oliwie po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego a na patelnie wrzucić kalmary oraz krewetki i smażyć ok. 2-3 min, przełożyć do ryby.
    Następnie na tą samą patelnie wlać wino, doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu ok. 5 min, wówczas przelać do owoców morza.
    Posiekana cebulę zeszklić na oliwie, po czym dodać obrane pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szkl. wody, doprawić do smku solą ora pieprzem i gotować do momentu, aż pomidory się rozgotują.
    Powstałym sosem zalać ryby i owoce morza po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 15 min.
    Pod koniec pieczenia posypać potrawę zmiksowanym chlebem bez skórki razem z czosnkiem, migdałami i łyżką oliwy i jeszcze raz zapiec.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zbyszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *