Składniki:
- 6 ziemniaków
- ½ słoiczka ostryg
- 20 dag wędzonego łososia w plastrach
- 2 ½ dag czerwonego kawioru
- 1łyżka oliwy
- 5 dag rukoli
- 1 awokado
- ¼ szkl. śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
Sposób wykonania:
- Ziemianki ugotować na parze do prawie zupełniej miękkości po czym przekroić je na połówki, które ułożyć na wysmarowanej olejem blasze przecięciem do góry.
Skropić je jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i zapiekać ok. 15 min.
W między czasie obrane awokado pokroić w kostkę, dodać śmietanę, szczypior oraz sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą.
Upieczone ziemniaki ułożyć na talerzu, udekorować plastrami łososia, rukolą, ostrygami oraz kawiorem.
Całość polać sosem z awokado.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza