Składniki:
- 4 karczochy
- 12 dag sera rokpol
- 4 łyżki serka homogenizowanego
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 4 listki sałaty
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z karczochów odciąć zdrewniałe czubki oraz usunąć pierwsze liście po czym zalać karczochy osoloną wodą i gotować ok. 1 godz. do miękkości.
W między czasie śmietanę utrzeć razem z serkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tabasco.
Następnie karczochy odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między liście ostygnięty karczochów wcisnąć śmietanowe nadzienie.
Przed podaniem ułożyć karczochy na liściach sałaty i udekorować kawałkami pomidorów.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Anna Cichoń