Składniki:
- 40 dag marchwi
- 1 l mleka
- 1 szkl. miodu
- 10 dag masła
- ½ szkl. posiekanych migdałów
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka koniku
- starta gałka muszkatołowa
- sól
Sposób wykonania:
- Marchewkę obrać po czym zetrzeć na tarce, wówczas zalać ją mlekiem i trzymać na ogniu do rozgotowania często mieszając, odparować.
W między czasie rodzynki zalać koniakiem.
Następnie marchewkę zdjąć z ognia i dodać do niej roztopione masło, rodzynki, połowę posiekanych migdałów oraz miód.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
Marchewkową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż marchewka nabierze złotego koloru.
W między czasie pozostałe migdały uprażyć na suchej patelni po czym posypać nimi marchewkową zapiekankę.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Karolina P