Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marchewkowy wypiek

Składniki:

  • 40 dag marchwi
  • 1 l mleka
  • 1 szkl. miodu
  • 10 dag masła
  • ½ szkl. posiekanych migdałów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka koniku
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Marchewkę obrać po czym zetrzeć na tarce, wówczas zalać ją mlekiem i trzymać na ogniu do rozgotowania często mieszając, odparować.
    W między czasie rodzynki zalać koniakiem.
    Następnie marchewkę zdjąć z ognia i dodać do niej roztopione masło, rodzynki, połowę posiekanych migdałów oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
    Marchewkową masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż marchewka nabierze złotego koloru.
    W między czasie pozostałe migdały uprażyć na suchej patelni po czym posypać nimi marchewkową zapiekankę.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Karolina P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *