Składniki:
- 6 bulw kopru włoskiego
- 1 łyżka masła
- 10 dag mąki
- ½ szkl. mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szkl. startego sera roquefort
- rzeżucha
- listki kopru
- kolendra
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bulwy przekroić na pół po czym zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu ok. 20 min, wówczas miękkie bulwy odcedzić.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić 1 szkl. wywaru z pod gotowania kopru oraz mlekiem po czym nie przerywając mieszania dodawać starty ser a na koniec jogurt.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sosem bulwy.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki, rzeżuchą oraz kolendrą.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zosię