Składniki:
- 4 filety rybne
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorków bez skórki
- 5 cm świeżego o imbiru
- 1 cytryna
- 2 papryczki chili
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki ginu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety skropić sokiem z cytryny sosem sojowym wymieszanym z jałowcówką oraz posypać skórką startą z cytryny, wstawić do lodówki pod przykryciem na 30 min.
W między czasie posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, posiekane papryczki chili pozbawione pestek oraz starty imbir.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką, trzymać na ogniu do zgęstnienia sosu, wówczas zalać nim filety ułożone w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 20 min.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Zosię