Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Winogrona w karmelowej posypce

Składniki:

  • 50 dag winogron
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag obranych migdałów
  • 15 dag ciemnych winogron
  • 3 łyżki mięty
  • 1 laska wanilii
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1-2 łyżeczki nalewki malinowej lub rumu

    Sposób wykonania:
    4 łyżki cukru skarmelizować w 5 łyżkach wody, wówczas dodać obrane migdały, wymieszać i powstałą masę rozsmarować na pergaminie, odstawić do ostygnięcia,
    W międzyczasie winogrona przekroić na połówki i ułożyć je na dnie 4 salaterek.
    Posypać posiekanymi listkami mięty.
    Następnie śmietankę ubić z dodatkiem wanilii, po czym dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i doprawić do smaku rumem lub nalewką i przełożyć na winogrona.
    Zastygniętą masę z migdałami połamać na małe kawałki i posypać nimi bitą śmietanę.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Karolina P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *