Składniki: 4 filety z mintaja 1 cukinia 10 dag czerwonych porzeczek 1 pęczek dymki 4 łyżki oliwy 3 łyżki półwytrawnego sherry 2łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Porzeczki wsypać do rondla, rozgnieć po czym posypać cukrem, wówczas podlać je jeszcze odrobiną wody i dodać skórkę cytrynową. Nie przerywając mieszania…
Tag: potrawy z ryb
Łosoś
Marynowany łosoś na przegryzkę
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki:
- 1 kg sprawionych filetów z łososia
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 150 ml białego wina
- 150 ml octu winnego
- ¾ szkl. oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- Jagody jałowca
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej trybuli
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Ryby
Roladki ze śledzi z białymi porami
by Zbyszek • • 0 Comments
Składniki: 8 filetów śledziowych 1 szkl. mleka 30 dag białych części porów ½ szkl. majonezu 2 łyżki śmietany łyżeczka musztardy jajko łyżeczka ketchupu pęczek szczypiorku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Pory przekroić wzdłuż na pół po czym zalać osoloną i osłodzą wodą i trzymać na ogniu ok. 6-8 min, wówczas je odcedzić, pokroić na 4…
Dorsz
Filet z dorsza panierowany
by Dominika B • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z dorsza (30 dkg) ¼ szklanki grubej mąki kukurydzianej ¼ łyżeczki mielonej papryki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy cytryna podzielona na ósemki Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z solą i papryką. W tak przygotowanej panierce dokładnie otoczyć porcję ryby. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej filety po 3 minuty z…
Ryby
Pasta śledziowa z jabłkami
by Tomasz • • 0 Comments
Składniki: 35 dag okrawków filetów śledziowych ½ kg jabłek 25 dag masła Sposób wykonania: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne po czym zemleć w maszynce razem ze śledziami. Następnie dodać masło i utrzeć całość do uzyskanie jednolitej gładkiej pasty. Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tomasza