Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Szaszłyki z filetów mintaja i cukinii w porzeczkowej glazurze

Składniki: 4 filety z mintaja 1 cukinia 10 dag czerwonych porzeczek 1 pęczek dymki 4 łyżki oliwy 3 łyżki półwytrawnego sherry 2łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Porzeczki wsypać do rondla, rozgnieć po czym posypać cukrem, wówczas podlać je jeszcze odrobiną wody i dodać skórkę cytrynową. Nie przerywając mieszania…

Roladki ze śledzi z białymi porami

Składniki: 8 filetów śledziowych 1 szkl. mleka 30 dag białych części porów ½ szkl. majonezu 2 łyżki śmietany łyżeczka musztardy jajko łyżeczka ketchupu pęczek szczypiorku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Pory przekroić wzdłuż na pół po czym zalać osoloną i osłodzą wodą i trzymać na ogniu ok. 6-8 min, wówczas je odcedzić, pokroić na 4…

Filet z dorsza panierowany

Składniki:  2 filety z dorsza (30 dkg) ¼ szklanki grubej mąki kukurydzianej ¼ łyżeczki mielonej papryki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy cytryna podzielona na ósemki Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z solą i papryką. W tak przygotowanej panierce dokładnie otoczyć porcję ryby. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej filety po 3 minuty z…

Pasta śledziowa z jabłkami

Składniki: 35 dag okrawków filetów śledziowych ½ kg jabłek 25 dag masła Sposób wykonania: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne po czym zemleć w maszynce razem ze śledziami. Następnie dodać masło i utrzeć całość do uzyskanie jednolitej gładkiej pasty. Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tomasza