Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowany łosoś na przegryzkę

 

Składniki:

  • 1 kg sprawionych filetów z łososia
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • 150 ml białego wina
  • 150 ml octu winnego
  • ¾ szkl. oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • Jagody jałowca
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej trybuli
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

 

Sposób wykonania:

  1. Wino wymieszać razem z octem oraz sokiem z cytryny i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać marchewkę pokrojona w cienkie plasterki, szalotkę pokrojoną w krążki, listek laurowy, ziarna pieprzu, jagody jałowca oraz sól.
    Całość wymieszać, włożyć filety i odstawić na 24 godz.
    Po tym czasie wyjąć łosia z marynaty i zalać je oliwą, odstawić ponownie na 4 godz.
    Na koniec wyjąć rybę, pokroić w paski, skropić marynatą i posypać zieleniną.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Anna Cichoń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *