Składniki:
- 1 kg sprawionych filetów z łososia
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 150 ml białego wina
- 150 ml octu winnego
- ¾ szkl. oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- Jagody jałowca
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej trybuli
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
- Wino wymieszać razem z octem oraz sokiem z cytryny i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać marchewkę pokrojona w cienkie plasterki, szalotkę pokrojoną w krążki, listek laurowy, ziarna pieprzu, jagody jałowca oraz sól.
Całość wymieszać, włożyć filety i odstawić na 24 godz.
Po tym czasie wyjąć łosia z marynaty i zalać je oliwą, odstawić ponownie na 4 godz.
Na koniec wyjąć rybę, pokroić w paski, skropić marynatą i posypać zieleniną.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Anna Cichoń