Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z filetów mintaja i cukinii w porzeczkowej glazurze

Składniki:

  • 4 filety z mintaja
  • 1 cukinia
  • 10 dag czerwonych porzeczek
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki półwytrawnego sherry
  • 2łyżki cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Porzeczki wsypać do rondla, rozgnieć po czym posypać cukrem, wówczas podlać je jeszcze odrobiną wody i dodać skórkę cytrynową.
    Nie przerywając mieszania trzymać na myłam ogniu ok. 5-6 min.
    Następnie przetrzeć porzeczki przez sito i wymieszać z sherry.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posmarować nimi filety przekrojone wzdłuż na pół.
    Cukinie pokroić wzdłuż na paski, które obgotować ok. 2 min w wodzie.
    W między czasie pokroić dymkę na ćwiartki.
    Na filetach ułożyć paski cukinii i zawinąć je w ruloniki.
    Nabijać na patyczki do szaszłyków przeplatając kawałkami dymki.
    Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 min.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Krzyśka B

     

     

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *