Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 1 szkl. mleka
- 30 dag białych części porów
- ½ szkl. majonezu
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka musztardy
- jajko
- łyżeczka ketchupu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Pory przekroić wzdłuż na pół po czym zalać osoloną i osłodzą wodą i trzymać na ogniu ok. 6-8 min, wówczas je odcedzić, pokroić na 4 cm kawałki, które oprószyć pieprzem.
W między czasie zalać śledzie mlekiem i odstawić na 1-2 godz.
Następnie śledzie odsączyć przekroić na połówki i każdą połówką owinąć kawałek pora, spiąć wykałaczką.
Śmietanę wymieszać z musztardą, majonezem oraz ketchupem i polać sosem roladki.
Przed podaniem posypać posiekanym jajkiem oraz szczypiorkiem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zbyszka