Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 4-5 małych ziemniaków
- 1 szkl. mleka
- jabłko
- cebula
- ogórek kwaszony
- 4-5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- sok z cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić na 2-3 godz. po czym je odsączyć i pokroić w słupki.
W między czasie ugotować zmienki i pokroić je w kostkę.
Następnie ogórek, obrane jabłko oraz cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać i skropić sokiem z cytryny.
Doprawić do smaku cukrem oraz pieprzem.
Na koniec polać sałatkę olejem wymieszanym z musztardą i wstawić ją na 2-3 godz do lodówki.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Katarzyna S