Składniki:
- 2 wypatroszone makrele
- 2 wypatroszone pstrągi
- kilka gałązek estragonu
- kilka gałązek natki pietruszki
- 4 listki laurowe
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 2 cytryny
Sposób wykonania:
Ryby oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem po czym wstawić do lodówki na ok. 10 min.
W między czasie sparzoną cytrynę pokroić na cząstki, które włożyć do środka każdej ryby razem z listkiem laurowym i odrobinie świeżych ziół.
Następnie oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem po czym polać nią ryby.
Smażyć ryby na grillu ok. 15 min często obracając i skrapiając oliwą.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Adriana