Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: potrawy z ryb

Tureckie śledzie

Składniki: 80 dag śledzi 2 szkl. oleju 2 strąki papryki 20 dag pomidorów tymianek curry pieprz Sposób wykonania: Odfiletowane śledzie pokroić na połówki po czym zawinąć je w rolmopsy, które ułożyć w słoju, przeplatając plastrami pomidora. Następnie paprykę pokroić w paseczki i udusić na kilka łyżkach oleju po czym przetrzeć ją przez sito. Resztę oleju…

Duszona z sola z kawałkami kapusty

Składniki: 75 dag filetów soli 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 główki kapusty ½ szkl. plasterków cebuli 3 łyżki smalcu 2/3 szkl. rosołu pieprz Sposób wykonania: Rybę pokroić w kostkę po czym połowę kawałków wymieszać z mąką ziemniaczaną, białkiem oraz solą aby powstało jednolite ciasto w którym maczać pozostałe kawałki ryby i smażyć…

Karp Martyny

Składniki: 75 dag fileta z karpia 1 łyżeczka soli 4 dymki olej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka chlii 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sojowego Sposób wykonania: Filety pokroić w kostkę, którą smażyć na rozgrzanym oleju ok. 2 min. W między czasie na rozgrzanym smalcu przesmażyć chili oraz imbir, wówczas dodać…

Śledzie w pikantnym sosie

Składniki: 40-60 dag świeżych małych śledzi i szprotek 1 ½ łyżki imbiru 5-6 łyżek oleju 4-5 łyżek smalcu Sos: 1 ½ łyżki sosu sojowego 2 dymki 2 łyżki rosołu 2 łyżki octu 2 łyżki wódki wyborowej ¼ łyżeczki przyprawy chili Sposób wykonania: Wypatroszone ryby oprószyć solą oraz imbirem i odstawić na noc. Następnego dnia składniki…