Składniki:
- 4 filety z łososia
- 30 dag fasolki szparagowej
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 10 dag czarnych oliwek bez pestek
- garść rukoli
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny, wstawić na 20 min do lodówki
W między czasie fasolkę pokroić na kawałki i gotować w osolonej wodzie ok. 6-8 min. a paprykę pokroić w kostkę.
Następnie filety smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 5 min, wówczas filety wyjąć a na ta samą patenie wrzucić posiekaną cebulę oraz paprykę, nie przerywając mieszania smażyć ok. 2 min. po czym dodać fasolkę, oliwki oraz pomidorki przekrojone na połówki.
Trzymać na ogniu kolejne 3 min, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem.
Filety przykryć warzywami i posypać listkami rukoli.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzatę T