Składniki:
- 40 dag jagnięciny
- 1 ciemny okrągły chleb (1kg)
- 8 listków laurowych
- 4 gałązki tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag czarnych oliwek
- pieprz
- sól
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
- 4 pomidory
- 2 łyżki ziarnek kolorowego pieprzu
Sposób wykonania
Jagnięcinę pokroić w kostkę, którą oprószyć solą oraz pieprzem po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie i odstawić.
Dodać 3 łyżki oliwy, listki laurowe, gałązki tymianku, czosnek oraz ziarna pieprzu.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie odciąć górną część chleba i wykroić miąższ po czym napełnić go mięsem.
Na miecie ułożyć oliwki, obrane pomidory i cebulki przekrojone na pół.
Oprószyć solą oraz pieprzem i przykryć odciętą częścią.
Przełożyć chleb do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec 50 min.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez AnkA