Składniki:
- 4 filety halibuta
- 6 pomidorów
- 15 dag czerwonej papryki
- 15 dag żółtej cukinii
- 15 dag cukinii
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki pomidorów
- ¼ łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 bakłażany
- 3 szalotki
- 1 pęczek bazylii
- 300 ml wywaru rybnego
- 300 ml białego wina
- ¾ szkl. śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta posiekanego rozmarynu i tymianku
Sposób wykonania:
- Szalotkę pokroić w plastry po czym zalać ja śmietaną oraz wywarem i gotować na małym ogniu do momentu, aż zostanie 300 ml płynu, wówczas przetrzeć całość przez sito.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć 1 łyżkę mąki, którą rozprowadzić bulionem, doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając.
Następnie dodać resztę masła i całość dokładnie zmiksować, doprawić do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Resztę szalotek posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, wówczas dodać pomidory pokrojone w kostkę oraz bazylię, poddusić i doprawić solą oraz pieprzem.
Bakłażana pokroić na plastry, które obsmażyć po czym ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym tak aby zachodziły na siebie.
Na nich ułożyć rybę, którą posypać połową bazylii.
Następnie rozłożyć podduszone warzywa i posypać pozostałą bazylią.
Zawinąć plastry bakłażana i posmarować je oliwą.
Wstawić do roladę do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 min.
Przed podaniem posypać ziołami.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Wioletta