Składniki:
- 1 kg świeżych małży
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 20 ml wermutu
- 250 ml wywaru rybnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 pęczek mieszanych ziół
- bagietka
Sposób wykonania:
- Posiekaną szalotkę oraz 1 ząbek czosnku poddusić na rozgrzanej oliwie, wówczas wlać wino, wermut oraz wywar rybny i dodać natkę pietruszki, doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać oczyszczone mule.
Trzymać pod przykryciem na dużym ogniu ok. 7-8 min.
Następnie do masła dodać posiekany czosnek, zioła oraz sól i pieprz, całość dokładnie wymieszać.
Bagietkę pokroić na kromki, które zarumienić i posmarować ziołowym masłem.
Małże wyjąć, te które się nie otworzyły wyrzucić, ułożyć na talerzu i podawać z bagietkami.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Wioletta