Składniki:
- 40-60 dag świeżych małych śledzi i szprotek
- 1 ½ łyżki imbiru
- 5-6 łyżek oleju
- 4-5 łyżek smalcu
Sos:
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- 2 dymki
- 2 łyżki rosołu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki wódki wyborowej
- ¼ łyżeczki przyprawy chili
Sposób wykonania:
- Wypatroszone ryby oprószyć solą oraz imbirem i odstawić na noc.
Następnego dnia składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą a ryby smażyć na rozgrzanym oleju.
Gdy ryby będą podsmażone zlać tłuszcz a wlać wcześniej przygotowany sos.
Trzymać rybę do momentu wyparowania sosu, wówczas przełożyć ryby do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 6-7 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA