Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wędzone jajka

Składniki:

  • 6 jaj
  • ½ szkl. sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki wyborowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

  1. Jajka gotować ok. 3 min po czym zalać świeżą zimną wodą i odstawić do ostygnięcia, wówczas ponownie zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 min.
    Następnie zalać zimną wodą i obrać ze skórki.
    W między czasie sos sojowy wymieszać z solą, cukrem, olejem oraz wódką i doprowadzić do zagotowania.
    Włożyć jajka do marynaty i odstawić na noc.
    Następnego dnia wędzić na ruszcie ok. 15-10 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Michała M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *