Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: piwo

Krążki cebulowe w cieście piwnym

Składniki: 2 duże cebule 1 butelka piwa 2 jajka ½ szkl. oleju z orzechów ziemnych 2 szkl. mąki kukurydzianej ½ łyżki soli olej z orzechów ziemnych do smażenia Sposób wykonania: Do piwa wbić jajka, wlać ½ szkl. oleju i dodać mąkę kukurydzianą oraz sól. Całość dokładnie wymieszać aby powstało gęste ciasto. Następnie cebule pokroić w…

Trufle inaczej

Składniki: gorzka czekolada 25 dag masło 10 dag ciemne piwo 6 łyżek cukier puder 12,5 dag mielone migdały 12,5 dag rodzynki posiekane 3 dag kakao do posypania Sposób przyrządzenia: Czekoladę i masło należy wrzucić do rondelka, a sam rondelek umieścić w garnku z gorącą wodą na ogniu. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady ciągle mieszając.…

Piwosz

Składniki: mąka 75 dag soda oczyszczona 1,5 dag masło 15 dag cukier puder 5 dag jajka 6 sztuk miód 35 dag cukier 30 dag piwo 1 szklanka przyprawa do pierników 1,5 szklanki bakalie 60 dag Sposób przyrządzenia: Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z sodą oczyszczoną. Miód należy podgrzać. Masło należy utrzeć z cukrem…

Ryba w piwnym cieście

Składniki: filety rybne 55 dag tłuszcz 10 dag sól 15 g mąka pszenna 15 dag jajka 20 sztuk piwo jasne 250 ml Sposób przyrządzenia: Filety po opłukaniu należy obsuszyć i porcjować, posolić i polać piwem. Z piwa, żółtek jaj i mąki należy sporządzić ciasto trochę gęściejsze niż naleśnikowe. Rybę obtaczać w cieście i smażyć na…

Pijane cielęce kotlety

Składniki: sznycel cielęcy 1 kg piwo ciemne 1/2 litra wódka 125 ml pieprz 10 ziarenek jałowiec 10 ziarenek goździki 5 ziarenek tymianek 1 łyżka masło 5 łyżek bułka tarta 5 łyżek sól pieprz Sposób przyrządzenia: Do miseczki należy wlać wódkę, dodać do niej pieprz ziarnisty, jałowiec, tymianek i goździki. Wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić…