Składniki:
- mąka 75 dag
- soda oczyszczona 1,5 dag
- masło 15 dag
- cukier puder 5 dag
- jajka 6 sztuk
- miód 35 dag
- cukier 30 dag
- piwo 1 szklanka
- przyprawa do pierników 1,5 szklanki
- bakalie 60 dag
Sposób przyrządzenia:
Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z sodą oczyszczoną. Miód
należy podgrzać. Masło należy utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami,
następnie dodać miód, cukier, piwo. Na koniec należy dodać mąkę
połączoną z sodą i pianę ubitą na sztywno z 6 białek, przyprawę do
piernika i posiekane na drobno bakalie. Ciasto należy przełożyć do
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta blaszki i piec w
piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40- 55 minut, do momentu
odchodzenia ciasta od brzegów blaszki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos