Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piwosz

Składniki:

  • mąka 75 dag
  • soda oczyszczona 1,5 dag
  • masło 15 dag
  • cukier puder 5 dag
  • jajka 6 sztuk
  • miód 35 dag
  • cukier 30 dag
  • piwo 1 szklanka
  • przyprawa do pierników 1,5 szklanki
  • bakalie 60 dag

    Sposób przyrządzenia:
    Mąkę należy przesiać przez sitko i połączyć z sodą oczyszczoną. Miód
    należy podgrzać. Masło należy utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami,
    następnie dodać miód, cukier, piwo. Na koniec należy dodać mąkę
    połączoną z sodą i pianę ubitą na sztywno z 6 białek, przyprawę do
    piernika i posiekane na drobno bakalie. Ciasto należy przełożyć do
    wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta blaszki i piec w
    piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40- 55 minut, do momentu
    odchodzenia ciasta od brzegów blaszki.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *