Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pijane cielęce kotlety

Składniki:

  • sznycel cielęcy 1 kg
  • piwo ciemne 1/2 litra
  • wódka 125 ml
  • pieprz 10 ziarenek
  • jałowiec 10 ziarenek
  • goździki 5 ziarenek
  • tymianek 1 łyżka
  • masło 5 łyżek
  • bułka tarta 5 łyżek
  • sól
  • pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Do miseczki należy wlać wódkę, dodać do niej pieprz ziarnisty, jałowiec,
    tymianek i goździki. Wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić w
    chłodne miejsce na kilka godzin. Mięso należy opłukać i podzielić na
    kotlety, lekko je rozbić. Wódkę należy odcedzić od ziół i wymieszać z
    piwem, tak przygotowaną mieszanką należy zalać kotlety cielęce i
    odstawić je, aby nabrały smaku na kilka godzin( mogą być 3- 4). Mięso po
    wyjęciu z marynaty należy posolić i oprószyć pieprzem.. Folię aluminiową
    należy nasmarować masłem, a następnie wysypać bułką tartą, układać na
    niej mięso, zawijać i piec na grillu przez co najmniej 10 minut z każdej
    strony.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *